- 22. september 2024
Forandringsledelse og change management
Hvad er forandringsledelse?
Forandringsledelse (Change Management på engelsk) er processen med at guide organisatoriske ændringer fra start til slut, herunder planlægning, implementering og konsolidering af ændringer i en virksomhed. Det refererer til, hvordan virksomheder håndterer ændringer, såsom implementering af ny teknologi, justeringer af eksisterende processer og/eller ændringer i organisationshierarkiet. Processen kan være forskellig afhængig af typen af den forandring, man gennemfører.
Hvorfor er forandringsledelse vigtigt?
At udarbejde en forandringsledelsesplan kan hjælpe virksomheder med at få en mere glidende overgang i perioder med forandring. Man kan beslutte ændringer, men hvis man ikke har en plan for, hvordan man implementerer, overvåger og rapporterer omkring succesen af denne ændring, er man dømt til at fejle. Uanset hvilken type ændring man ønsker at gennemføre, giver forandringsledelse mere kontrol over hele processen – en proces, der typisk omfatter en vigtig implementeringsplan og en betydelig investering.
De forskellige niveauer af forandringsledelse omfatter følgende:
1. Organisatorisk- eller transformations-forandring: Dette henviser til store forandringsledelsesprojekter. Disse forandringer er ofte dramatiske, såsom at ændre organisationshierarkiet, lancere et nyt produkt eller gennemgå en digital transformation.
2. Adaptiv eller gradvis forandring: Disse forandringsprojekter er mindre i omfang og involverer mindre ændringer i produkter, processer, strategier og arbejdsgange. Adaptiv forandring inkluderer implementering af nye softwareværktøjer, ansættelse af en ny medarbejder eller opdatering af interne politikker omkring eksempelvis det at arbejde hjemmefra.
3. Individuel forandringsledelse: Disse forandringsprojekter hjælper individer med at håndtere forandringer for at kunne vokse i deres rolle og/eller opnå specifikke mål. Dette kan inkludere læring nye færdigheder.
Fordele ved forandringsledelse
Alle ændringer, store som små, kan drage stor fordel af velovervejet forandringsledelse. Forandring er ikke en naturlig eller velkommen ting for de fleste mennesker eller virksomheder, så uden ordentlig ledelse vil du sandsynligvis støde på udfordringer og spilde både tid og penge. Forandringsledelse er nøglen til at implementere succesfulde og varige ændringer.
Fordelene ved at adressere forandringsledelse på virksomhedsniveau inkluderer:
- Proaktiv bekæmpelse af intern modstand mod forandring.
- Sætter klare mål for forandringsinitiativer.
- Skaber strategier til effektivt at implementere forandring.
- Adresserer og balancerer flere aspekter af forandring, såsom mennesker, processer, teknologi etc.
- Giver medarbejdere mulighed for hurtigere at navigere i forandringen.
Typer af forandringsledelse
Du kan anvende forskellige typer change management bedste praksisser og teorier afhængigt af den specifikke forandring. Overvej, hvordan du vil tilgå hver af disse 4 typer forandringer:
1. Ekseptionel forandring: Isolerede begivenheder, der ændrer en persons oplevelse, men ikke påvirker flere aspekter af deres liv væsentligt. For eksempel ville en navneændring kræve noget HR-papirarbejde og en ny e-mailadresse, men ville ikke ændre personens rolle på arbejdet.
2. Inkrementel forandring: Gradvise ændringer, der ikke kræver store eller pludselige skift, såsom opgradering af eksisterende teknologi.
3. Pendulforandring: Pludselige udsving fra en tilstand til en anden, ofte skiftende fra et ekstrem til det modsatte synspunkt eller tilstand. For eksempel at gå fra et 100% kontormiljø til et 100% fjernarbejdsteam.
4. Paradigmeskifte: Ændringer, der resulterer i nye overbevisninger eller værdier og bliver internaliseret som den nye norm.
De største årsager til at forandringsledelse slår fejl
For at implementere forandring succesfuldt skal du afgøre, hvorfor forandringen skal ske i første omgang. Hvad prøver du at opnå, og hvorfor er dette mål så vigtigt? Hvordan vil forandringen gavne din organisation, mennesker og processer?
Når du har fastlagt det overordnede mål for dit initiativ, er det nyttigt at forstå, hvilke faktorer der ofte spænder ben for virksomhedsledere på deres forandringsledelsesrejse. Viden om de typiske fejltagelser kan forbedre din strategi.
Sæt dit forandringsinitiativ op til succes ved at undgå disse typiske faldgruber.
1. Lavt niveau af intern opbakning
Uden støtte fra ledelsen, de mennesker, der er mest berørt af forandringen, og forandringsledere er dit initiativ dødsdømt. Etabler forandringsledere tidligt for at opbygge intern støtte.
2. Dårlig kommunikation
Folk skal forstå, hvorfor forandringen skal ske, og hvordan det vil påvirke dem. Undgå vage meddelelser om forandring, og fokuser på klar, specifik forandringskommunikation.
3. Manglende måling
Din forandring kan umulig blive en succes, hvis du ikke definerer, hvordan succes ser ud. Sæt nøglepræstationsindikatorer (KPIs), så du har et udgangspunkt, vigtige milepæle og dit ønskede slutresultat.
4. Manglende fokus på mennesker
Mange virksomheder bruger så meget tid på at planlægge selve forandringen, at de glemmer de mennesker, der vil blive påvirket af den. Selv de mest detaljerede forandringsstrategier kan fejle, hvis de ikke fokuserer på at lede mennesker gennem overgangen.
5. Utilstrækkelig træning og onboarding
Uanset om du tilføjer nye værktøjer til din teknologistak eller justerer interne processer, er træning essentiel. Sørg for at tilbyde detaljeret, løbende medarbejdertræning under og efter din forandringsproces.
6. Manglende momentum
Organisationer laver ofte den fejl at lette på forandringsinitiativet for tidligt. Det er afgørende at holde entusiasmen høj gennem hele overgangen, så du hele tiden fortsætter med at bevæge dig mod dine slutmål.
At lære af tidligere fejl giver historiske referencer for, hvad man ikke skal gøre.
Best practice til effektiv forandringsledelse
Organisatorisk forandring kræver dedikeret planlægning, ressourcer, opmærksomhed på detaljer og fokus på slutbrugeraktivering for at give dem, der er mest påvirket af forandringen, mulighed for at tilpasse sig og adoptere nye processer, værktøjer og systemer. Baseret på vores erfaring er her 10 vigtige ‘best pratice’ tips til en effektiv overgang og implementering.
1. Etabler veldefinerede forandringsledelsesstrukturer
Dette starter med at skabe en forandringskomité, ofte kaldet et change advisory board (CAB), samarbejde på topniveau, forandringsledere og afdelings-/teamansvarlige. Dette team vil være involveret i at skabe processer til at vurdere og prioritere forandringsprojekter, styringsprocesserne til at føre dem ud i livet og hvilke modeller og rammer, der fungerer bedst i virksomheden. De vil også være ansvarlige for at måle fremskridt, overvåge adoption, facilitere kommunikation og give vejledning til resten af virksomheden ved større forandringsinitiativer.
2. Tal med slutbrugere, der er mest påvirket af forandringen
Transformationsprojekter bør forbedre kerneforretningsprocesser og give forretningsresultater. Mens ledere sagtens kan forstå disse mere omfattende operationelle behov og kan prioritere, hvilke forandringsprojekter der er mest kritiske for forretningssucces, kan man ikke få en komplet forståelse for udfordringen eller behovet uden at tale med dem, der er mest påvirket. En vigtig del af ethvert forandringsprojekt er at tale med de medarbejdere, der vil blive mest påvirket af forandringen. Forstå deres nuværende udfordringer og hvor de har mest brug for støtte. Åbne samtaler med disse medarbejdere vil give dig mulighed for at sikre opbakning fra dem, der skal foretage betydelige ændringer i deres dagligdag. Det giver dig mulighed for at tackle intern modstand, før den tager fart.
3. Vælg en forandringsudrulningsmetode
Hvordan vil du implementere din forandring? Det afhænger af forandringens størrelse, hvor mange mennesker det vil påvirke, risikoen involveret, dine ressourcer m.m. Der er tre væsentlige modeller for at udrulle og skalere dine forandringsprogrammer, hver med sine fordele, begrænsninger og ressourcekrav. Disse inkluderer:
- Lineær udrulningsmetode ruller gradvist og sekventielt ud til brugerne. Dette giver en stabil udrulning af et forandringsprojekt. Supportteams bliver ikke strakt for tyndt og kan overvåge mindre grupper af brugere i starten af en udrulning for at identificere eventuelle udfordringer.
- Geometrisk bølge tilgang giver dig mulighed for at dele implementeringen op i faser. Du frigiver forandringen til udvalgte slutbrugere i specifikke intervaller. Dette giver dine supportteams fleksibiliteten til at være håndterbare, mens de giver støtte til slutbrugere. Dette fremmer også en agil tilgang til forandringsudrulning, da virksomheder kan foretage justeringer for hver fase af forandringerne.
- Big Bang udrulning implementerer en forandring til alle slutbrugere samtidigt. Dette kræver mange supportressourcer i starten af udrulningen, men aftager over tid. Det er den mest risikable af alle udrulninger, da du flytter alle dine slutbrugere til et nyt system, proces eller teknologi på én gang, hvilket betyder, at hvis der er udfordringer, kan det lamme hele din drift.
4. Kommuniker tidligt og gennemsigtigt
Afsenderen af forandringerne skal være relevant til typen af forandring, du udruller. Større organisatoriske forandringsmeddelelser kræver mere planlægning og en holistisk strategi, mens mindre forandringer bør komme fra lederne i de berørte afdelinger. Hvem end din forandringskommunikator er så sørg for at der bliver kommunikeret til dine medarbejdere (og alle, der er påvirket af forandringsudrulningen) tidligt og ofte. For interne forandringsprojekter bør du have flere kommunikationskanaler til at annoncere forandringen og give løbende opdateringer. Eksempler på kanaler til at kommunikere forandringsrelaterede opdateringer til medarbejdere inkluderer:
- Intranet.
- Pop-ups og in-app meddelelser.
- Email.
- Interne møder.
5. Udnyt dine forandringsinfluencere
Forandring sker ikke med magt – det kræver påvirkning på tværs af din organisation for at evangelisere projektet og drive accept og begejstring. En forandringsleder kan (og bør) spille mange roller, inklusive kommunikere forandringsrelaterede nyheder, fejre de små sejre, diskutere problemer med slutbrugere og mere.
6. Giv medarbejdere vejledning og support
Virksomheder bør træne medarbejdere i, hvordan de bruger nye systemer og processer uden at påvirke medarbejdernes produktivitet og output. Ved at følge 70-20-10 reglen i forhold til læring kan man træne medarbejdere i nye arbejdsgange uden at påvirke daglige gøremål og resultater synderligt. 70-20-10 reglen siger nemlig, at 70% af læring skal komme fra praktisk træning.
7. Overvåg fremskridt og vær agil
Forandringsledere bør planlægge forandringsprojekter og tage ejerskab på udrulningen. De er også ansvarlige for at overvåge fremskridtene i forandringsinitiativer og spore adoption og succesmålinger.
Først bør du binde dine forandringsinitiativer til større forretningsmålinger og resultater. Derefter bør du oprette individuelle målinger for at overvåge fremskridt og succes.
Forandringsledere bør overvåge og spore følgende forandringsrelaterede målinger og fremskridtsindikatorer:
- Forandringsmilepæle, budgetter og tidslinjer.
- Operationelle præstationsmålinger som ventetider.
- Organisatoriske sundhedsmålinger og adfærdsmæssige ændringer som kan spores gennem slutbrugeranalyser, brugerundersøgelser, 1-1 samtaler og teammøder.
- Slutbruger adoption for at sikre, at nye processer ikke kun bruges af medarbejdere (eller kunder), men at de bruges korrekt og effektivt, uden friktion.
- Nøgleforretningsresultater tiltænkt af forandringen, inklusive præstationsforbedringer (tidsforbrug, forbedret omsætning, reduceret risiko) og sikre, at forandringen ikke forårsagede utilsigtede konsekvenser.
- Ny værdi skabt i hele organisationen, såsom at frigøre medarbejdertid for at kunne fokusere på mere kritiske opgaver, skabe bedre kundeoplevelser osv.
Brug disse indsigter for en agil tilgang til dine forandringsinitiativer. Hvis tingene ikke fungerer som tiltænkt, bør du skride ind og foretage ændringer. Forandringsprojekter kan hurtigt komme på afveje, og forandringsledere er der for at komme sikkert i mål og hjælpe med at afhjælpe eventuelle problemer.
8. Beret om tidlige succeser og produktivitetsforbedringer
Når du overvåger forandringsadoption, bør du holde øje med de første brugere der bliver berørt. Spor deres produktivitetsforbedringer og vis, hvordan de opnår mål og får bedre resultater. Dette for at hjælpe med at overvinde intern modstand mod forandring fra andre medarbejdere.
At fremhæve, hvordan forandringen har påvirket kolleger positivt, er en effektiv strategi for at opmuntre medarbejdere, der viser tegn på at være langsomme til at tilpasse sig.
9. Indsaml medarbejderfeedback
Forandringsfeedback refererer til indsamling og analyse af slutbrugerfeedback relateret til forandringsinitiativer fra dem, der direkte påvirkes af forandringen. Feedback gør det muligt for organisationer at forbedre implementeringsprocesserne.
Ved at indsamle slutbrugerfeedback på change projekter kan organisationer:
- Identificere problemer tidligt i change projekter.
- Overvinde modstand mod forandring og tackle årsager til forandringstræthed.
- Forbedre beslutningstagning ved at inkludere feedback fra dem, der mest påvirkes af forandringen.
- Opbygge tillid hos slutbrugere ved tydeligt at kommunikere et stort “hvorfor” bag forandringsprojekterne.
10. En kultur, der omfavner forandring
Veldokumenterede processer og overdragelsesprocedurer. Højt kvalificerede medarbejdere med stærk viden, der er let tilgængelige og opdaterede. Brug flere kommunikationskanaler til support for at give medarbejdere ressourcer, der hjælper med at afværge problemer og øge medarbejderpræstationer.
Hvordan man udfærdiger en forandringsledelsesplan
En forandrlingsledelsesplan guider dig og dit team gennem overgangen. Følgende seks trin i en forandrlingsledelsesplan vil sikre en struktureret tilgang til forandring:
- Opret et forandringsforslag: Dette er dit argument for, hvorfor forandringen skal ske. Dokumentér fordelene, påvirkningen og årsagen til forandringen.
- Identificer forandringsledere: Disse er dine stærke støtter i forandringen, typisk seniorledelse og andre indflydelsesrige ledere. Sørg for et mix af forskellige roller i dette forandringsteam.
- Opret en forandringskommunikationsplan: Dette er din plan for, hvordan du vil kommunikere hvert aspekt af forandringen til de mennesker, der bliver påvirket af den.
- Sæt mål og KPI’er for forandringen: Dette definerer, hvordan du måler succes (eller fiasko) af forskellige aspekter af dit forandringsinitiativ. Opret en plan for at analysere forandringen, efter den træder i kraft, med mål og KPI’er bundet til forretningsmål og resultater. Gør disse synlige for alle i organisationen.
- Investér i forandringsledelsesværktøjer: Dette er de værktøjer, du har brug for til at understøtte et nyt forandringsprojekt. Det gælder både for ledere og medarbejdere.
- Opret en forandringsledelsestræningsplan: Dette er oversigten over, hvordan træning vil blive administreret. Du bør samarbejde med afdelingsledere for at skabe personlige træningsplaner, der er relevante for hver rolle.
Populære forandringsledelsesmodeller
Forandringsledelsesmodeller er teorier, koncepter og metoder, der fungerer som vejledninger til succesfuld forandring. Selvom de ikke giver trin-for-trin instruktioner, skaber de en ramme for at håndtere hele overgangen.
Før du vælger en change management model, bør du overveje, hvad du planlægger at ændre. Visse modeller er bedre egnet til specifikke typer af ændringer. For eksempel drager menneskecentrerede ændringer ofte fordel af følelsesbaserede change management modeller, såsom Kübler-Ross Change Curve eller Bridges’ Transition Model.
For ændringer, der fokuserer mere på processer og systemer, kan modeller som ADKAR Modellen være meget fordelagtig. Den er resultatorienteret og kan fremskynde transformationer.
ADKAR’s Change Management Model
ADKAR Modellen er bygget omkring fem nøgleudfald, som alle er rettet mod at begrænse modstanden mod organisatorisk forandring. De er:
- Awareness (Bevidsthed): Forståelsen af behovet for forandring.
- Desire (Ønske): Ønsket om at deltage og støtte forandringen.
- Knowledge (Viden): Viden om, hvordan man ændrer sig.
- Ability (Evne): Evnen til at implementere de nødvendige færdigheder og adfærd.
- Reinforcement (Forstærkning): Forstærkning for at bevare forandringen.
Vil du vide mere om forandringsledelse eller mangler du en forandringsleder så tøv endelig ikke med at kontakte os.
Gå ikke glip af noget
Som abonnent accepterer du vores privatlivspolitik.
Abonnér på seneste nyheder og få automatisk besked om nye tips, tricks og opdateringer.
Hvem er vi?
TRI9TY er en konsulentvirksomhed, der hjælper selskaber med omstilling, vækst eller ved fravær af ledelse. Vi er eksperter i ledelse, salg, strategi, HR, startups, økonomi, markedsføring, coaching, fast ejendom m.m.