TRI9TY

ENHVER VIRKSOMHEDSEJER HAR BRUG FOR EN EXITSTRATEGI

TRI9TY virksomhedskonsulenter kan hjælpe med den rette Exitstrategi

De fleste virksomhedsejere bruger størstedelen af deres tid på at fokusere på den daglige drift. De fokuserer på at tiltrække nye kunder, salgsmål, personale, implementering af vækststrategier etc. I den daglige travlhed, undlader mange virksomhedsejere derfor ofte at tænke på- og planlægge en exitstrategi.

At forlade den virksomhed, du har brugt år på at opbygge, kan være følelsesmæssigt svært. Processen med at give slip kan være hård. Derudover skal du overveje dine medarbejderes fremtid, forpligtelser overfor forretningspartnere, private investorer eller måske familie, når du forlader din virksomhed. Du vil sikre dig, at du forlader virksomheden med et kontant beløb og vilkår, der afspejler alt det hårde arbejde og den store investering, du har lagt i gennem årene.

Hvad er enexitstrategi?
En exitstrategi er en omfattende plan omkring salget af din virksomhed.
At planlægge en forretningsexitstrategi betyder at tage et langsigtet kig på din virksomhed. Et langsigtet perspektiv med en exitstrategi i tankerne hjælper dig med at træffe de rigtige strategiske beslutninger gennem din forretningsrejse, så du, når tiden kommer, kan sælge din virksomhed med maksimal fortjeneste.

Exitplanlægning bliver desværre ofte overset af mange virksomhedsejere. Disse virksomhedsejere har ofret blod, sved, tårer, opsparinger og år på at bygge deres virksomheder og sælger derefter for en brøkdel af, hvad deres virksomhed er værd. Hvorfor? Fordi de ikke forstår salgsprocessen, hvad der skaber værdi i deres virksomheder eller hvad den reelle værdi af deres virksomhed er. De forstår ikke, at de reelle penge ligger i forberedelsen, ikke på salgsdagen.

Den gyldne hemmelighed
De reelle penge ligger i din virksomheds fremtidige værdi – i din virksomheds sande potentiale.
En god exitstrategi sikrer, at din virksomhed er attraktiv for købere og har maksimal værdi, før salgsprocessen overhovedet begynder.

TRI9TY kontrakt rådgivning

Hvorfor er en forretningsexitstrategi så vigtig?
Enhver virksomhedsejer vil på et eller andet tidspunkt forlade deres virksomhed.
Der er mange grunde til dette, såsom pension, helbredsproblemer, stres, nye karrierevalg, livsstilsændringer, et attraktivt tilbud, familieoverdragelse eller et pludseligt behov for likvider m.fl.

Uanset om du har til hensigt at sælge nu, i den nærmeste fremtid eller først om mange år, bør du altid beskytte din virksomhed mod uventede hændelser. 

Hvornår er det rigtige tidspunkt at planlægge din exitstrategi?
Jo tidligere du begynder at forberede din exitstrategi, jo flere muligheder og fleksibilitet vil du have, når det bliver tid til at sælge. Muligheder som f.eks. hvor meget du er villig til at sælge for. Fleksibilitet med hensyn til, hvem du sælger til og vilkårene for salget.
At vente til du har brug for en exitstrategi kan resultere i unødvendigt pres, der kan påvirke din beslutningsproces og negativt påvirke resultatet af din endelige salgspris og vilkår.

Kort sagt, jo tidligere du begynder at forberede din exitstrategi, jo mere kontrol vil du have, når du sælger din virksomhed.

Fordele ved at udvikle en exitstrategi
Målet med en exitplan er at forberede din uundgåelige afgang fra din virksomhed. Der er fordele ved at have en exitplan, før du beslutter dig for at sælge.

Udvikling af en exitplan giver dig mulighed for at fokusere på målene for din virksomhed, dine nuværende og fremtidige behov og de tilgængelige muligheder for at opnå disse mål. Manglende udvikling af en strategisk exitplan kan resultere i en kompliceret, uorganiseret og frustrerende exit i stedet for en strømlinet, succesfuld exit.

Vores virksomhedskonsulenter hjælper med Exitstrategi

Sådan vælger du den rigtige exitstrategi som virksomhedsejer
Der er nogle få almindelige exitstrategier at overveje, når du beslutter dig for at sælge din virksomhed.
Nogle virksomhedsejere vælger at sælge på det åbne marked, mens andre tager en mere personlig tilgang, såsom at overdrage det til et familiemedlem eller sælge det til en medarbejder.

Det er dog vigtigt at bemærke, at ikke alle exitstrategier ikke er velegnede til mindre virksomheder. Muligheder som børsnoteringer (IPOs), fusioner og opkøb kan være dyre, tidskrævende, komplekse og stresfulde. At vælge den bedste exitstrategi for din virksomhed er en meget vigtig og personlig beslutning, og en som ikke bør negligeres. Typen af exit afhænger af dine personlige mål, økonomiske behov, brancheforhold og din virksomheds aktuelle tilstand.

De mest almindelige exitstrategier

1) Salg til marked (tredjepart)
Lad os starte med den mest almindelige exitstrategi, som mange virksomhedsejere vælger. Sælge til en ekstern/tredjepart. De fleste virksomhedsejere vælger denne exitstrategi på grund af dens enkelhed.

Det består i at finde en erhvervsmægler, fastsætte en markedsværdi for din virksomhed, sætte virksomheden til salg på markedet for derefter at finde en potentiel køber. Det er dog vigtigt at bemærke, at de fleste virksomheder, der går på markedet, ikke bliver solgt. Den største årsag til, at virksomheder ikke kan sælges, er fordi ejeren ikke planlagde deres exit godt nok. At forstå salgsprocessen, hvad potentielle købere leder efter, hvordan du positionerer og pakker din virksomhed, kan bestemt forbedre dine chancer for et vellykket salg.

At skabe et vellykket salg kræver en veludformet exitstrategi, planlagt i god tid. Dette tager tid, kræfter og erfaring.

2) Medarbejder- eller ledelsesopkøb
Mange virksomhedsejere overvejer ikke en potentiel køber som en eksisterende medarbejder i virksomheden. Et medarbejder- eller ledelsesopkøb kan være en af de bedste måder at bevare en virksomheds arv og sikre en glat overgang.

For mange virksomhedsejere er det en vigtig målsætning at beskytte virksomhedens fremtid og dens medarbejdere, når de sælger. Det er en meget effektiv måde at organisere dit exit på. Det er normalt mindre forstyrrende for de nuværende forretningsoperationer end andre alternativer og sikrer, at din virksomhed fortsætter med at køre under overtagelsesprocessen.

3) Sælge din virksomhed til et familiemedlem
Denne exit-strategi er almindelig blandt virksomhedsejere, der ønsker at gå på pension og forlade den virksomhed, de har skabt. De ønsker at overdrage deres arv til deres børn eller et andet familiemedlem. Dette er en enkel exit-strategi, hvis yngre familiemedlemmer er interesseret i at fortsætte virksomheden.

En nylig undersøgelse viste, at 40% af familievirksomhederne håber at overføre enten formue eller drift til en anden inden for de næste fem år, men mange har ikke en faktisk plan for dette. Hvis familieoverdragelse er din foretrukne exit-strategi, skal planlægningen være på plads længe før, du overvejer at forlade din virksomhed.

4) Børsnotering (IPO)
Der er nogen debat om, hvorvidt en børsnotering er en exit-strategi i den egentlige forstand eller nærmere en finansieringsbegivenhed. En IPO giver virksomhedens stiftere og tidlige investorer mulighed for at sælge en del af deres aktier. Dette hjælper dem med at maksimere profitten fra deres investering.
Dette selvfølgelig kun, hvis IPO’en går efter planen, tiltrækker interesse og opnår en sund aktiekurs.

At børsnotere en virksomhed er også kendt som at “gå på børsen” og indebærer at sælge en del af virksomhedens aktier på det offentlige aktiemarked. I den lille virksomhedssfære er denne exitstrategi sjælden og bestemt ikke for alle. De vigtigste grunde er omkostningerne og de omfattende regler, der kræves ikke kun for at lancere en IPO, men også for at drive virksomheden, når den først er offentlig.

Fordi de fleste IPO’er normalt garanteres af investeringsbanker, skal din virksomhed være i topform på alle tænkelige måder. En IPO kræver en omfattende, velplanlagt og veludført exit-strategi.

5) Lukning af virksomheden (likvidation)
Denne exit-strategi er normalt en tvungen exit-strategi. I et likvidationssalg har ejeren normalt fået problemer og har brug for hurtig adgang til kontanter for at betale gæld.
Generelt har virksomheden ikke meget værdi og kan derfor ikke sælges for meget profit. Ejeren skal derfor likvidere virksomhedens aktiver for at generere kontanter.

Der er mange ting at overveje, når du likviderer din virksomhed. Kreditorer skal fortsat betales. Personalet skal fortsat betales – inklusive feriepenge, pension etc. Medarbejdere vil miste deres job, leverandører mister forretning, og et helt samfund kan miste en vigtig arbejdsgiver eller en ikonisk virksomhed.

Et likvidationssalg er normalt den enkleste form for at forlade en virksomhed, da det er en hurtig, simpel proces, der giver adgang til øjeblikkelig likviditet. Dog er kontantafkastet meget mindre end ved andre exit-strategier.

En exitstrategi vil hjælpe med at:

  • Muliggøre en effektiv overgang til en ny ejer
  • Øge virksomhedens værdi
  • Planlægge din ønskede pensionslivsstil
  • Sikre dig selv i tilfælde af pludselige ugunstige begivenheder
  • Give sikkerhed for, at du vil kunne forlade din virksomhed på dine vilkår
  • Sikre, at virksomheden er “klar til salg”, hvis uventede tilbud eller investeringsinteresser opstår
Forhandlingsteknik - Luk flere handler med hjælp fra TRI9TY

3 vigtige spørgsmål at stille dig selv, når du laver din virksomheds exit-plan
Når det kommer til planlægning af din virksomheds exit-strategi, hvor starter du så? Enhver beslutning vedrørende din exit-plan vil afhænge af din individuelle situation og personlige mål. For at hjælpe dig er her nogle spørgsmål, du kan stille dig selv, når du udvikler din virksomheds exit-strategi.

1) Hvor meget er min virksomhed værd i dag?
Ofte er det, du tror, din virksomhed er værd, meget forskelligt fra dens faktiske markedsværdi. At forstå den aktuelle markedsværdi af din virksomhed vil i høj grad påvirke dine salgsbeslutninger. Dette vil være medvirkende til at danne din exit-strategi.

2) Er der efterspørgsel efter min virksomhed?
Overvej efterspørgslen efter virksomheder i din sektor eller nichemarked. Er dit marked på vej op eller ned? Er der nogen større trusler? Markedsforhold kan ændre sig hurtigt, så det er vigtigt at forstå, hvordan den nuværende landskab kan påvirke dit potentielle salg.

3) Hvad er mine personlige og økonomiske mål?
Dette er måske det vigtigste spørgsmål af dem alle. Vil du forblive involveret i virksomheden efter salget? Hvordan vil dit liv se ud, efter du forlader din virksomhed? Hvad har du til hensigt at gøre derefter – gå på pension, blive investor eller starte en anden virksomhed? Eller ønsker du at efterlade din formue til din familie? Dine personlige eller økonomiske mål hjælper med at bestemme vigtige exit-planlægningsparametre, såsom hvilken pris du skal sælge til, hvornår du skal lave dit exit, betingelserne for salget og hvad der er den bedste exitstrategi for at opnå dine mål. For eksempel kan beslutningen om at gå videre med det næste kapitel i dit liv så hurtigt som muligt kræve flere midler på forhånd. Et management buyout giver måske ikke de bedste økonomiske resultater og tager længere tid end et forhåndssalg.

Det er aldrig for sent at skabe din virksomheds exit-strategi. Du har ofret blod, sved, tårer, livsopsparing og år for at bygge din virksomhed. Er du ikke nysgerrig efter at kende dens sande potentiale? Planlægger du at…

  • Sælge din virksomhed?
  • Tiltrække investering?
  • Udvide eller franchise?
  • Fremtidssikre (pension)?

Men …

  • Er du bekymret for, at du kun kan sælge for en brøkdel af virksomhedens sande værdi?
  • Har du nået toppen af dit mulige niveau?
  • Vil du forvandle din virksomhed til et værdifuldt aktiv?
  • Vil du have en klar vej til at finde de bedste købere og have den bedste pris?

Vi kan hjælpe! Vi har de fornødne erfaring og ekspertise. Vi hjælper små virksomhedsejere med at bygge en struktureret exitstrategi for at maksimere virksomhedens værdi og sælge for maksimale profit. Dette uden den uretmæssige høje pris, der oftest opkræves af de andre konsulentfirmaer.

Gå ikke glip af noget

Som abonnent accepterer du vores privatlivspolitik.

Abonnér på seneste nyheder og få automatisk besked om nye tips, tricks og opdateringer.

På TV om rekruttering og ledelse
Visitkort Rekruttering og Interim

Hvem er vi?

TRI9TY er en konsulentvirksomhed, der hjælper selskaber med omstilling, vækst eller ved fravær af ledelse. Vi er eksperter i ledelse, salg, strategi, HR, startups, økonomi, markedsføring, coaching, fast ejendom m.m.

Fremtid kommer af sig selv - fremskridt gør ikke...