TRI9TY

Hvordan håndterer man bedst den svære samtale?

Hvad er den svære samtale?

Den svære samtale opstår når du, som leder, skal præsentere dårlige nyheder for en medarbejder eller tage hånd om en specifik negativ hændelse. Håndteringen af den svære samtale er lige så ubehagelig som den er uundgåelig. De fleste mennesker forsøger at undgå konflikter så meget som overhovedet muligt, men lige det er ikke lige så let for ledere og arbejdsgivere. At udsætte en udfordrende samtale kan beskytte følelser, men det kan også føre til dårlig præstation, fortsat konflikt på arbejdspladsen og forringelse af virksomhedskulturen. Ifølge McKinsey er giftig adfærd i øjeblikket den største årsag til negative resultater på en arbejdsplads. Dette lige fra angst og udbrændthed til ønsket om at forlade arbejdspladsen.

Hvordan kan ledere og virksomhedsejere så bedre forberede sig på- og blive bedre til at håndtere den svære samtale? Det vil vi dykke ned i i dette indlæg.

Den svære samtale på arbejdspladsen
Mange ledere der har haft en eller flere dårlige oplevelser med en vanskelig samtale på arbejdet, kan have medført frygt og derfor undgåelse af de svære samtaler. Nogle almindelige eksempler på den svære samtale kan omfatte:

  • At give negativ feedback
  • At præsentere beslutninger og nye tiltag
  • At give feedback på et decideret stykke arbejde
  • At diskutere afskedigelser og opsigelser
  • At give en mundtlig eller skriftlig advarselAt italesætte upassende adfærd
  • At mægle i konflikter og løse interne stridigheder
  • At etablere grænser
  • At diskutere lønforhøjelse eller forfremmelse

Ud fra denne liste er det ret tydeligt, at udfordringer som disse ikke ligefrem løser sig selv. En ting er sikkert: Jo længere en leder udskyder den svære samtale, desto mere vrede og frustration kan der opbygges, og desto sværere bliver det at have en produktiv og sund dialog.

Hvorfor have den svære samtale i overhovedet?
Når ledere ignorerer eller på anden måde undlader at tage hånd om en vanskelig situation, kan det have store konsekvenser på tværs af organisationen og skabe et miljø, hvor medarbejderne er bange for at tale ud eller søge hjælp. For eksempel kan undgåelse af en samtale om et adfærds- eller præstationsproblem resultere i, at medarbejderen fortsætter med de samme fejl. Det gør det oftest. Dette kan ikke kun føre til misforståelser og en generel mangel på klarhed, men uden indgriben kan disse problemer resultere i afskedigelse, hvis de bliver alvorlige nok. Med andre ord, der er ingen vej uden om svære samtaler. Ved at skabe et psykologisk sikkert miljø for at have disse diskussioner, kan man opnå følgende fordele.

Den svære samtale ifølge TRI9TY

Giv medarbejdere følelsen af at blive hørt og værdsat
Alle fortjener respekt. At have svære samtaler på arbejdet viser medarbejderne, at deres ledere respekterer dem nok til at høre dem og lytte til deres følelser og oplevelser. Denne åbne dialog kan yderligere validere deres følelser og hjælpe dem med at føle sig hørt og anerkendt på arbejdet, hvilket skaber et støttende miljø, der værdsætter hver persons perspektiv. Som et resultat føler medarbejderne sig mere motiverede og engagerede, hvilket fører til forbedret samarbejde og generel jobtilfredshed.

Frem ærlighed, gennemsigtighed og sund kommunikation
Udfordringer vil uundgåeligt opstå løbende på arbejdspladsen, men når de gør, kan direkte adressering føre til effektiv konfliktløsning og en bedre forståelse for alle. Det betyder ikke, at ledere altid skal være den ultimative dommer. I stedet bør de opfordre deres medarbejdere til at tale og lytte med et åbent sind, mens de selv udviser denne adfærd. Denne gennemsigtige kommunikation giver medarbejderne mulighed for at udtrykke deres bekymringer og høre forskellige perspektiver, mens de arbejder hen imod gensidigt fordelagtige løsninger.

Anerkend ubehagelige arbejdspladsproblemer
At engagere sig i udfordrende samtaler tvinger ofte ledere og medarbejdere til at konfrontere ubehagelige og ofte oversete udfordringer. Disse diskussioner kan kaste lys over ineffektive processer eller følsomme emner, såsom diskrimination eller chikane. At lytte til og tage hånd om disse bekymringer er essentielt for at demonstrere en organisations engagement i at tage ansvar og skabe et sundt og inkluderende arbejdsmiljø. Denne øjeblikkelige konfliktløsning giver også mulighed for rettidige indgreb og korrigerende foranstaltninger, der positivt påvirker virksomhedskulturen, medarbejdermoralen og det overordnede samarbejde.

Forbedr arbejdsmiljøet og virksomhedskulturen
At have svære samtaler på arbejdspladsen handler om mere end blot at give medarbejderne mulighed for at ytre sig. En virkelig vellykket samtale handler først og fremmest om at opnå forståelse og dernæst et gensidigt ønsket resultat. Når begge parter kan kommunikere åbent om deres følelser og arbejde mod et fælles mål eller løsning, fremmer det fremragende samarbejdsevner og styrker arbejdssamfundet. Resultatet? Virksomheder drager fordel af en robust kultur af konstruktiv feedback og aktiv lytning.

10 tips til at håndtere den svære samtale på arbejdspladsen
Mens fordelene ved at have en svær men produktiv samtale på arbejdspladsen er dybtgående, er det ingen enkel opgave at håndtere en sådan samtale. Ud over at opretholde professionalisme med medarbejderne skal ledere også håndtere deres egne nerver og potentiel spænding eller konflikt. Hvad kan de så gøre for at forberede sig på deres næste svære samtale?

1) Udsæt eller undgå ikke den svære samtale
Det første tip er simpelt, men ofte den største hindring at overvinde – undgå eller udskyd ikke samtalen. Undgåelse er alt for almindelig og efterlader plads til, at angst eller vrede kan opbygge sig og endnu mere udfordrende samtaler kan opstå senere. Glasset der på et tidspunkt flyder over. Effektive ledere tackler disse vanskelige situationer direkte, uanset om det er en utilfredsstillende præstation eller et større HR-problem.

2) Planlæg dine talepunkter, men skriv endelig ikke en tale
Før du dykker ned i samtalen, er det vigtigt at tage et skridt tilbage og planlægge en god tilgang. På et grundlæggende plan betyder det at klarlægge formålet og målene med diskussionen og indsamle nødvendige informationer eller materialer. Udover denne standardforberedelse kan ledere også overveje, hvordan den anden person vil reagere på samtalen og forberede svar. En meningsfuld samtale bør dog føles organisk, så det er bedst at forberede talepunkter snarere end en fuld skrift.

3) Fokuser på fakta om situation
Når man nærmer sig den den svære samtale, vil ledere sandsynligvis indsamle fakta om situationen, hvad enten det var en adfærdshændelse, et præstationsproblem eller en tvist. Under alle omstændigheder er det afgørende at adskille sandhed fra personlige følelser og se på sagen objektivt. Mens dette kan kræve brug af støttedata eller beviser, bør det ikke præsenteres på en konfronterende måde. Ledere bør også være opmærksomme på deres tone, da det kan virke koldt og frakoblet at holde sig for meget til fakta.

4) Overvej den anden persons perspektiv
Når ledere undersøger alle vinkler af en situation for at lette en meningsfuld samtale, er det væsentligt at overveje den anden persons perspektiv. At træde ind i medarbejderens eller kollegaens sko og anerkende problemet fra deres synspunkt kan føre til en mere konstruktiv samtale. Dette viser ikke kun, at ledere bryder sig om deres medarbejdere, men udvider også deres eget perspektiv på sagen – fremmer en gensidig forståelse, der bidrager til en hurtigere og bedre løsning.

5) Skab et behageligt miljø
Det sidste skridt før selve samtalen er at fremme et behageligt og åbent miljø for alle medarbejdere. At opbygge tillid og gensidig respekt kræver tid og indsats. Derfor er det vigtigt, at ledere har regelmæssige møder, hvor de kan tjekke ind med medarbejderne og have ærlige diskussioner om alt, der dukker op. Denne løbende feedback-udveksling gør det meget lettere og mindre akavet at tage fat på problemer, der opstår. Læs vores indlæg: Vejen til bedre MUS-samtaler i enhver virksomhed

6) Vær selvsikker, men empatisk
Afhængigt af emnets alvor kan svære samtaler på arbejdspladsen alvorligt belaste forholdet til kolleger. At nærme sig diskussionen med empati, respekt og medfølelse er afgørende – men det betyder ikke, at ledere skal bringe deres egne følelser ind i samtalen. I stedet for f.eks. at sige: “Dette er virkelig svært…” bør ledere forblive objektive for at undgå, at samtalen bliver for personlig.

7) Husk at lytte
Aktiv lytning er en anden kritisk færdighed til at håndtere den svære samtale. Ledere bør give medarbejderne plads til at dele deres tanker og følelser uden at afbryde dem. En måde at gøre dette på er ved at sænke samtalens tempo og tage et øjeblik før de svarer for virkelig at bearbejde, hvad den anden person sagde. For at nå en gensidig forståelse bør begge parter engagere sig i denne praksis.

8) Diskuter mulige løsninger
Bortset fra samtaler om opsigelse eller afskedigelse er der næsten altid en måde, hvorpå arbejdsgivere og medarbejdere kan finde en løsning sammen. Mens ledere kan komme forberedt med en liste over handlinger til slutningen af mødet, bør de også bruge diskussionen til at bygge videre på disse ved at arbejde sammen med den anden person for at finde den mest produktive løsning muligt.

9) Glem ikke dig selv
Selv i en vellykket samtale kan følelserne stadig løbe løbsk og bølgerne kan være høje. Derfor er det vigtigt, at ledere er opmærksomme på, hvordan deres egne følelser kan spille ind i en diskussion. At opretholde en rolig, professionel holdning er afgørende, så hvis samtalen bliver ophedet, kan det være klogt at tage en dyb indånding eller en kort pause.

10) Reflekter over samtalen
Når den svære samtale endelig er overstået, bør ledere altid være opmærksomme på hvad der kan forbedres til næste gang. Dette eksempelvis ved at stille spørgsmål som, “Hvad gik godt?” og, “Hvad kunne være gjort bedre eller anderledes?” At reflektere over hver samtale giver en mulighed for vækst og forbedring, der kun øger effektiv kommunikation i fremtidige samtaler.

Udnyttelse af effektiv kommunikation giver bedre medarbejdere
Efterhånden som arbejdsgivere fortsætter med at lære af de svære samtaler og arbejder hen imod at forbedre sig selv og deres virksomheder, hjælper disse bestræbelser med at skabe et miljø, hvor medarbejdere kan være sig selv og trives på arbejdspladsen.

Leder du efter flere tips til konfliktløsning? Har du andre ønsker i din ledelse eller i din virksomhed? Så kontakt TRI9TY allerede i dag.

Gå ikke glip af noget

Som abonnent accepterer du vores privatlivspolitik.

Abonnér på seneste nyheder og få automatisk besked om nye tips, tricks og opdateringer.

Landsdækkende Rekruttering
Nødlidende virksomhed og hjælp fra en interim manager

Hvem er vi?

TRI9TY er en konsulentvirksomhed, der hjælper selskaber med omstilling, vækst eller ved fravær af ledelse. Vi er eksperter i ledelse, salg, strategi, HR, startups, økonomi, markedsføring, coaching, fast ejendom m.m.

Fremtid kommer af sig selv - fremskridt gør ikke...